Blog

VR trainingen

Een training volgen is nuttig, maar er zitten ook allerlei zaken aan vast waar je misschien geen zin in hebt: je moet naar de locatie toe, zit misschien wel de hele dag te luisteren en door je omgeving krijg je misschien ook niet alles mee, terwijl een training juist leerzaam hoort te zijn. VR trainingen zijn hier een oplossing voor. Door het vinden van een goed VR bedrijf is het mogelijk om de gehele training vanuit huis te volgen.

Voordelen op technisch gebied

Het gebruiken van VR trainingen kent verscheidene voordelen. Ten eerste kun je het overal doen. Het maakt niet uit of je het op kantoor doet of in je eigen woonkamer, alles kan. Doordat je een virtuele training vanuit je eigen huis kunt volgen, bespaar je ook weer reiskosten. Bovendien wordt door niet te hoeven reizen het milieu ook niet aangetast. Er worden dus veel onnodige negatieve gevolgen voorkomen. Een ander voordeel is dat het veilig is en dat er volledig gefocust kan worden op de training. Je hebt niet langer last van allerlei mensen om je heen, je kunt gewoon zelf de training volgen en zal dus minder snel afgeleid raken.

Voordelen in de leerervaring

Door te leren in een virtuele omgeving wordt informatie beter onthouden en scoren mensen hoger, zo blijkt uit een casestudy naar VR en de gevolgen hiervan op geheugenprestaties. VR trainingen leiden dus tot een betere leerervaring dan reguliere trainingen. Uit een andere studie blijkt dat mensen die meedoen aan een VR training meer betrokken zijn bij de training, meer positieve emoties ervaren gedurende de training en meer zelfverzekerd waren. Ten slotte is VR een goedkopere manier van het geven van trainingen.

Interactiviteit

Er zijn verschillende manieren waarop VR ingezet kan worden, met verschil in mate van interactiviteit. Bij een passieve ervaring hoef je zelf niks te doen. Een voorbeeld hiervan is het krijgen van een virtuele rondleiding door een gebouw. Een training kan ook semi-interactief of interactief zijn. In het geval van een semi-interactieve training kijk je wel naar een video, maar moet je tussendoor ook vragen beantwoorden. Hoeveel vragen je goed of fout beantwoordt, heeft invloed op je eindresultaat. Bij een interactieve training moet je echt zelf aan de slag. Dit is een goede manier om bijvoorbeeld te leren hoe je een bepaalde machine bestuurt. Door deze fysieke handelingen eerst via VR uit te voeren leer je het apparaat besturen.

Content

Er zijn twee veelvoorkomende vormen van VR: een 360 graden video en 3D animatie. 360 graden video’s zijn bruikbaar voor passieve of semi-interactieve trainingen, omdat mensen hierbij kunnen kijken naar de video en zo de informatie kunnen opnemen. Zulke video’s zijn relatief eenvoudig. 3D animaties kunnen ook voor passieve trainingen worden gebruikt, maar zullen voornamelijk bij semi-interactieve en interactieve doeleinden van pas komen. Hier is immers een hoge mate van interactiviteit mogelijk. Het creëren van 3D animaties is ingewikkelder, maar hierin kunnen complexe scenario’s wel goed worden nagemaakt.

Laat een antwoord achter