Blog

Dit kan een reden zijn voor haaruitval

Kom je bij het schoonmaken van de douche of de wastafel steeds vaker en meer haren tegen? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met haaruitval. Als dit het geval is, doe je er goed aan hier de komende tijd extra op te letten. Soms houdt haaruitval maar korte tijd aan, maar je kunt er ook lange tijd last van houden. Veel mensen hebben overigens geen idee wat de oorzaak is van haaruitval. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk een aantal mogelijke oorzaken van haaruitval op een rijtje.

1. Stress

Stress is een velvoorkomende oorzaak van haaruitval. Als jouw lichaam stress ervaart, komt er meer adrenaline in het bloed terecht. Deze adrenaline komt uiteindelijk ook in jouw hoofd terecht, waar het in aanraking komt met de hoofdhuid en de talgklieren. Gevolg hiervan is dat er te veel melkzuur geproduceerd wordt, waardoor haaruitval ontstaat of verergerd wordt. Om haaruitval door stress te voorkomen, moet je zorgen voor een betere doorbloeding van de hoofdhuid. Een hoofdmassage kan hierbij helpen.

2. Chemokuur

Lijd je aan kanker? Dan wordt dit waarschijnlijk bestreden met chemotherapie. Deze behandeling kan er uiteindelijk voor zorgen dat de kanker verdwijnt. Nadeel van chemotherapie is dat het vaak haaruitval tot gevolg heeft. Wanneer je een aantal kuren ondergaan hebt, verlies je steeds meer haar. Dit is vervelend, maar het is niet iets om je zorgen voer te maken. Na afloop keert het haar vaak weer terug.

3. Ziekte

Veel mensen weten dat een chemokuur haaruitval tot gevolg kan hebben. Toch zijn veel mensen er niet van op de hoogte dat ziekte ook voor haaruitval kan zorgen. Dit is weliswaar niet altijd het geval, maar het is wel degelijk mogelijk. Ook dit is niet iets om je zorgen over te maken. De haargroei keert namelijk vanzelf weer terug als jouw lichaam zich herstelt. Haarzakjes worden niet aangetast door ziekte, waardoor spontane haargroei mogelijk blijft.

4. Hormonen

De hormoonhuishouding in ons lichaam kan op verschillende manieren verstoord worden. Als er lange tijd een overschot is van bepaalde hormonen, kan dit haaruitval tot gevolg hebben. Je kunt in dat geval een haartransplantatie overwegen, maar dit is lang niet altijd nodig. Ga eerst eens op zoek naar de onderliggende oorzaak. Heb je de oorzaak gevonden? Dan kun je het probleem behandelen. Wanneer het probleem behandeld is, herstelt de haargroei zich vaak vanzelf weer.

5. Schildklierproblemen

Het schildklierhormoon is belangrijk om bepaalde lichaamsfuncties naar behoren uit te voeren. De aanwezigheid van dit hormoon is alleen niet vanzelfsprekend. Als jouw schildklier lange tijd niet goed werkt, zijn er onvoldoende schildklierhormonen aanwezig in jouw lichaam. Dit heeft onder meer invloed op de haargroei. Haarzakjes ontwikkelen namelijk geen nieuwe haren als er onvoldoende schildklierhormonen aanwezig zijn. Wil je zeker weten dat jouw schildklier nog goed werkt? Neem dan contact op met een dermatoloog.

6. Erfelijke haaruitval

Haaruitval kan ook erfelijk zijn. Dit is vooral het geval bij mannen die gevoelig zijn voor het DHT-hormoon. Onder invloed van dit hormoon worden de haarzakjes niet goed doorbloed. Gevolg hiervan is dat haren al voor het einde van hun groeicyclus uitvallen. Met een haartransplantatie maak je hier voor eens en altijd een einde aan. Hoe dit kan? Omdat de haren uit de haarkrans van jouw achterhoofd gehaald worden. De haren in dit gebied hebben een andere genetische aanleg. Onderga zo’n behandeling bij voorkeur bij de beste haartransplantatie kliniek. Op deze manier ben je namelijk verzekerd van een goed en mooi eindresultaat.

Laat een antwoord achter