Blog

Houd jij van nieuwe smaken ontdekken?

Vind jij het leuk om steeds weer nieuwe dingen te ontdekken in het leven? Of houd je het liever bij het bekende? Ben je iemand die in een restaurant het liefst iets van de kaart kiest dat bijzonder klinkt, en dat je nog nooit eerder hebt gegeten? Of kies je liever voor iets waarvan je zeker weet dat je het lekker zal gaan vinden? Voor allebei de manieren valt iets te zeggen, en uiteindelijk gaat het erom dat je het vooral op de manier doet die bij je past. De ene persoon is nu eenmaal avontuurlijker aangelegd dan de ander, en daar is helemaal niets mis mee. Ben je zo’n avontuurlijk type, dan heb je als het om wijn gaat wel een hele mooie uitdaging. Er zijn namelijk zoveel smaken te ontdekken, dat je niet snel verveeld zal raken.

Zoveel streken, zoveel smaken

Het leuke aan wijn is, dat het over vrijwel de hele wereld geproduceerd wordt. Het ene klimaat leent zich wat beter voor de wijnbouw dan het andere, maar toch lukt het in steeds meer gebieden om wijn te maken. Zelfs in ons eigen land wordt wijn gemaakt en die worden steeds beter en beter. Ga je een Franse rode wijn kopen, dan zal je zien dat je deze vaak niet kunt vergelijken met een wijn uit ons land.

In vrijwel ieder land, en zelfs in vrijwel iedere streek, gaat het maken van wijn weer net een beetje anders. Een kwestie van tradities en gebruiken; zeker in de ‘oude’ wijnstreken, gaan dingen al talloze jaren op precies dezelfde manier. Hoe er met de druiven om moet worden gegaan, en hoe er vervolgens wijn van moet worden gemaakt, wordt vaak van generatie op generatie overgegeven. Hierdoor heeft ieder wijngebied zijn eigen manieren ontwikkeld, en zeker als je een goed ontwikkelde smaak hebt zal je deze verschillen zeker terug proeven in de wijn.

Allemaal verschillende druiven

Naast de manier van produceren en het klimaat, speelt ook het type druif natuurlijk een rol in de smaak van de wijn. Een hele grote, zelfs. Er zijn veel verschillende druivenrassen, en ieder heeft zijn specifieke smaak. Genoeg te ontdekken dus!

Daarnaast kun je het aantal druiven, de verschillende klimaten en de verschillende manieren van produceren eigenlijk met elkaar vermenigvuldigen als je een idee wilt krijgen van hoeveel verschillende smaken wijn er eigenlijk zijn. Dezelfde druiven geven met verschillende klimaten en verschillende manieren van produceren namelijk steeds andere resultaten. Daardoor kun je bijna stellen dat het zo goed als ondoenlijk is om alle verschillende soorten wijnsmaken die de wereld rijk is in je leven te ontdekken; alleen al een Merlot wijn heb je, door de verschillende plekken waar deze druif wordt gebruikt, in heel veel variaties. Een fijn idee voor mensen die ervan houden om nieuwe smaken te ontdekken: op het gebied van wijn zal je nooit klaar zijn.

 

Laat een antwoord achter