Blog

Kamers multifunctioneel maken met de juiste verlichting

In een ideale wereld heeft iedere kamer in je huis slechts één functie. Woon je echter niet zo groot, of woon je met veel mensen in een huis, dan is dat niet altijd haalbaar. Soms heb je geen andere keuze dan een kamer voor verschillende doeleinden te gebruiken. Dat is ook helemaal geen ramp; met de juiste inrichting kun je dat prima voor elkaar krijgen. Wist je dat verlichting daar ook een grote rol in kan spelen?

Werken in de woonkamer of slaapkamer

Nu bijna iedereen te maken krijgt met thuiswerken, en het erop lijkt dat dat een blijvertje wordt, zijn ook heel veel mensen binnen hun huis op zoek naar een goede thuiswerkplek. De eettafel, waar veel mensen in eerste instantie aan belandden, dat is geen aanrader; grote kans dat je er last van je nek, rug en schouders aan overhoudt. Bovendien is het ook niet handig, om iedere keer alle spullen die erop staan weg te moeten halen als de eettafel weer in een bureau moet veranderen en andersom.

En dus zijn we allemaal op zoek naar een wat betere plek, ergens in huis. Heb je geluk dan stond er nog ergens een kamertje of een zolder leeg. Zo niet, dan is de kans groot dat je zit te werken in een kamer die ook al een andere functie heeft. Dat hoeft niet per se erg te zijn. Heb je bijvoorbeeld een bureautje geplaatst in de woonkamer, dan kun je daar een apart hoekje van maken door bijvoorbeeld een kamerscherm te plaatsen, of met kastjes echt een afgescheiden deel te maken. Ook de verlichting kun je erop aanpassen. Plaats op je bureau een goede bureaulamp met helder licht, zodat dit hoekje goed verlicht is. In de rest van de woonkamer zal je waarschijnlijk juist zachtere lampen hebben, waardoor je door die ene felle lamp in je werkhoek ook echt een werksfeer neer kunt zetten. Dat geldt ook als je bureau in een slaapkamer of logeerkamer staat: met een goede lamp zet je al snel de juiste sfeer neer.

Eten in de woonkamer

Iets dat heel veel mensen herkennen, is dat er wordt gegeten in de woonkamer. De normaalste zaak van de wereld, er zijn maar weinig huizen met een aparte eetkamer of genoeg ruimte in de keuken. Ook hier geldt weer dat je met verlichting goed die aparte functie van je kamer een invulling kunt geven. Hang een mooie lamp boven de tafel op. Zo is deze als je gaat eten altijd goed verlicht. Wil je ’s avonds niet tegen je eettafel aan zitten te kijken? Dan zet je de lamp gewoon uit, en verlicht je alleen het zitgedeelte van je kamer.

Laat een antwoord achter