Blog

Wat is metaalbewerking?

Metaalbewerking is een algemene benaming voor het bewerken van metalen. In het verleden werd metaal al bewerkt, maar tegenwoordig is dat veel meer. Er wordt in metaalbewerking veel gebruik gemaakt van uiteenlopende metalen en legeringen. Zo wordt er vooral staal toegepast en vaak wordt er ook aluminium gebruikt. Metaalbewerking is in onze wereld van groot belang voor het maken van verschillende constructies. Waarvoor wordt metaalbewerking gebruikt en voor welke toepassingen? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er meer over te weten komt.

Het doel van metaalbewerking

Wat is het doel van metaalbewerking precies? De toepassingen van metaalbewerking zijn veelzijdig en wordt vaak toegepast. Het doel is het maken van onderdelen, halffabricaten, assemblages en soms complete constructies. Metaalbewerking is een brede term en deze valt onder metaaltechniek. Metaalbewerking wordt gedaan voor verschillende constructies, zo worden er schepen mee gebouwd. Daarnaast worden er bruggen, jachten, machineframes en balustrades hiermee gebouwd. Ook wordt metaalbewerking gebruikt voor het maken van sieraden, hiervoor worden vaak edel materialen gebruikt. Deze moeten nauwkeurig verwerkt worden anders is de kans dat het verkeerd afloopt. Met metaalbewerking worden verschillende producten gemaakt in diverse sectoren.

Wat is metaaltechniek precies?

Metalen zijn materialen en kunnen als grondstof dienen voor diverse fabrikaten en halffabrikaten. Deze technieken waarmee dit gebeurd worden geplaatst onder metaaltechniek. Het is een zeer breed vakgebied en er zijn diverse bewerkingstechnieken onder metaaltechniek. Er zijn een hoop verschillende technieken en deze vallen onder plaatbewerking, zagen en snijden, verspaning en lassen en solderen. Bij plaatbewerking gaat het vooral om kanten, zetten, buigen en walsen. En bij zagen en snijden gaat het om lasersnijden, zagen, knippen en watersnijden. Je hebt ook nog een speciale techniek en dat is het bewerken van materialen. Hierbij hebben we het vooral over slijpen, afbramen en polijsten en dit wordt bijna overal toegepast.

Bedrijf inschakelen

Veel bedrijven moeten metaal bewerken, maar kunnen dit zelf niet helemaal doen. Er zijn een hoop ervaren bedrijven die een expertise hebben op het gebied van metaalbewerking. Deze kennen namelijk alle technieken en kunnen ervoor zorgen dat alles goed toegepast wordt. Als je een bedrijf hiervoor inschakelt, is het wel van belang dat je kijkt waarin ze gespecialiseerd zijn. Zo kan het zijn dat ze gespecialiseerd zijn in watersnijden, maar niet veel kunnen met lasersnijden. Vaak hebben ze op de website een lijst staan waarin je precies kunt zien waarin ze gespecialiseerd zijn.

Laat een antwoord achter