Blog

Zo begrijp je je energierekening beter

Elke maand ploft die weer op de mat of in je mailbox: de energierekening. Voor veel mensen is het een wirwar van cijfers en tarieven. Maar als je weet waar je naar moet kijken, kun je beter begrijpen waar je precies voor betaalt – en hoe je kunt besparen. De rekening bestaat uit verschillende onderdelen, zoals leveringskosten, netbeheerkosten en belastingen. Door deze goed te bekijken, kun je zien of er misschien een onderdeel is waarop je kunt besparen.

Een groot deel van de energierekening wordt bepaald door de stroomprijs per kWh. Die prijs kan nogal verschillen per energiecontract en is afhankelijk van zaken als marktontwikkelingen en overheidsheffingen. De kale prijs van stroom die je gebruikt is één ding, maar daarnaast zijn er ook de netwerkkosten en belastingen die een grote rol spelen. Het is slim om hier eens goed naar te kijken, want misschien kan het voordeliger.

Naast de kale stroomkosten zijn er ook de grootverbruikers in huis die de rekening omhoog stuwen. Denk aan een oude koelkast of een elektrische boiler. Deze apparaten kunnen veel meer energie verbruiken dan je lief is. Door te weten waar de meeste energie heengaat, kun je gericht actie ondernemen om deze kosten te drukken.

Slimme aanpassingen in huis die echt zin hebben

Je huis energiezuiniger maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met een paar slimme aanpassingen kun je al snel verschil merken op je energierekening. Eén van de meest effectieve aanpassingen is het verbeteren van isolatie. Warmte die minder snel ontsnapt, betekent dat je minder hoeft te stoken en dus minder energie verbruikt.

Het vervangen van oude lampen door ledverlichting is ook zo’n slimme zet. Ledlampen zijn veel zuiniger in gebruik en gaan langer mee dan traditionele gloeilampen of halogeenlampen. Het is een kleine investering die zichzelf op termijn terugverdient. En het mooie is: het is een aanpassing die je heel gemakkelijk zelf kunt doen.

Gadgets die helpen energie te besparen

In de wereld van vandaag zijn er talloze gadgets en apparaten die ons kunnen helpen om energie te besparen. Slimme thermostaten bijvoorbeeld, waarmee je heel nauwkeurig de temperatuur in huis kunt regelen en zelfs op afstand kunt bedienen. Zo verwarm je alleen wanneer het nodig is en dat zie je terug in het energieverbruik.

Nog zo’n handige gadget is de slimme meter. Deze geeft inzicht in je verbruik, waardoor je beter begrijpt hoeveel energie bepaalde apparaten verbruiken. Met deze kennis kun je bewustere keuzes maken over welke apparaten aan vervanging toe zijn of minder gebruikt kunnen worden.

Verander je gedrag en bespaar zonder moeite

Energie besparen kan ook zonder ook maar iets aan te schaffen, namelijk door simpelweg je gedrag aan te passen. Neem bijvoorbeeld douchen versus baden; door minder lang te douchen of minder vaak een bad te nemen kun je al flink wat water en energie besparen.

Daarnaast kan het uitzetten van apparaten in plaats van ze op stand-by te laten staan al een groot verschil maken. Veel elektronische apparaten verbruiken namelijk ook stroom als ze niet actief gebruikt worden. Het lijkt misschien niet veel per apparaat, maar opgeteld over alle apparaten in huis kan dit toch aanzienlijk schelen.

Vergelijk en switch van energieleverancier

Tenslotte is het altijd slim om regelmatig energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Tarieven veranderen constant en misschien is er inmiddels een leverancier met een voordeliger aanbod dan waar je nu zit. Online zijn er verschillende vergelijkingswebsites te vinden waarop je eenvoudig jouw situatie kunt invoeren en kunt zien welke leverancier voor jou het meest gunstig is.

Let bij het vergelijken niet alleen op de prijs per kWh, maar kijk ook naar eventuele welkomstbonussen, de looptijd van het contract en de voorwaarden voor bijvoorbeeld het dynamisch energiecontract salderen. Zo vind je niet alleen de beste deal, maar ook een contract dat past bij jouw situatie en voorkeuren.

Laat een antwoord achter