Blog

Leasen of kopen: zo maak je de keuze

Ben je op zoek naar een nieuwe auto? Dan moet je ook gaan bepalen of je deze wilt kopen of leasen. Alhoewel de meeste mensen bij een nieuwe auto nog ‘gewoon’ denken aan kopen, komt leasen steeds meer opzetten. Wanneer een werkgever je een regeling aanbiedt, maar ook wanneer je zelf een overeenkomst besluit aan te gaan met een leasemaatschappij. Wat zijn de dingen waar je op moet letten als je de keuze gaat maken?

Via je baas is vaak goedkoper

Biedt je werkgever je een leaseregeling aan, en heb je een nieuwe auto nodig? Dan is het bijna altijd goedkoper om van deze regeling gebruik te maken dan om er zelf eentje te kopen. Het is echter wel verstandig om de regeling goed te bekijken, en goed door te rekenen wat je kosten precies zullen worden. Hoe gunstig de voorwaarden zijn kan namelijk per bedrijf en zelfs per functie erg verschillen.

Een auto zakelijk leasen kan zo goedkoop zijn, omdat je niet te maken krijgt met aanschafkosten. Ook zijn er bedrijven of functies waarbij je zelf geen bijdrage hoeft te betalen voor de kosten van de auto. Deze vallen dan onder je beloningen, zijn een onderdeel van je salaris, en worden door de werkgever voor zijn rekening genomen. Het enige wat jij in zo’n geval nog hoeft te betalen is de bijtelling aan de Belastingdienst. Deze is gebaseerd op de waarde van je auto, maar ook op zijn zuinigheid. Het is niet voor niets dat veel mensen op deze manier een elektrische auto leasen; als de werkgever de kosten op zich neemt, profiteer jij vooral van de gunstige bijtelling die dit soort auto’s hebben.

Alhoewel een auto leasen via het werk bijna altijd gunstig uitpakt, kun je het beter niet doen als je eigenlijk geen auto nodig hebt. Het is zonde om dan kosten te maken, al is het maar alleen de bijtelling. Heb je wel een auto nodig voor je werkzaamheden, maar niet in je vrije tijd? Dan kun je ervoor kiezen de auto alleen zakelijk te gebruiken; op die manier betaal je ook geen bijtelling.

Geen hoge aanschafkosten meer

Ook privé kun je een auto leasen, en steeds meer mensen kiezen hiervoor. Ben je misschien gewend om lang te moeten sparen om een auto te kunnen kopen, of om er een lening voor af te sluiten, is dat bij een leaseauto niet meer nodig. Je betaalt de leasemaatschappij simpelweg iedere maand een vast bedrag, en hoeft geen zak met geld mee te nemen. Let er echter wel op dat je de kosten echt iedere maand moet kunnen dragen, en bereken goed of dit voor jou te doen is. Het is zonde om een mooie auto te leasen en na vier maanden te ontdekken dat je de maandelijkse lasten toch niet op kunt brengen.

Laat een antwoord achter