Blog

Mannen! Tijd voor een nieuwe room? Check dan eerst dit.

Je kunt in de winkel heel wat diverse soorten planken kopen voor bij het klissen, elke plank heeft dan ook wel weer zijn eigen voor en nadelen. Nu wordt het alleen wel een beetje lastig om te zien hoe je de beste plank moet zoeken uit dit ontzettend grote assortiment, je kunt bijna door de bomen het bos niet meer zien.  In dit artikel gaan we kijken naar enkele van deze platen, zo ook naar de OSB plaat. Na het lezen weet je waarom jij nu precies goed moet kijken voordat je zomaar een of andere partij planken koopt voor de verbouwing. Een verbouwing is toch iets wat je veel tijd in moet stoppen.

De diverse soorten platen

In de meeste gevallen kun je een plank indelen in de houten soorten en de soorten met houtsplinters, er zit dus verschil tussen. Bij de OSB plaat heb je een plaat in handen die gemaakt is van deze splinters in combinatie met een soort bindmiddel, hier kan je denken aan bijvoorbeeld een soort lijm om deze splinters bij elkaar te houden.  De OSB plaat is geschikt voor werkzaamheden waarbij je toch nog wel een beetje flexibel te werk kunt gaan bij het toepassen. Echter als je echt iets sterks nodig hebt dan is het verstandig om voor een puur houten plank te gaan. Door deze sterkte kan je heel makkelijk een bepaald gewicht op de plank laten rusten, zonder dat je bang hoeft te zijn dat hij breekt. Het feit dat hij een beetje mee veert is bij de flexibele weer fijn.

Hoe kan je de platen zagen

Er zit ook een groot verschil in de wijze waarop je de planken kunt zagen. Bij de OSB plaat kan je makkelijk zagen aangezien het niet helemaal gemaakt is van hout. Bij hardhout heb je dus wel wat meer problemen.  Wij raden aan om goed te kijken naar de werkzaamheden die je moet verrichten met een bepaalde plank, als je een plank vaak moet zagen dan is het verstandig om voor een van de platen te gaan in plaats van hardhout.

Andere soorten platen

Mocht je geen OSB plaat kunnen vinden dan is het alternatief om te kiezen voor de underlayment plaat, al is deze iets minder sterk. De platen zijn bij alle soorten bouwmarkten te kopen, al kan je natuurlijk ook altijd even naar de groothandel rijden om een grotere partij te kopen. De plankensoort OSB is ideaal voor diverse soorten werkzaamheden,  een plank met een zeer divers karakter.

Laat een antwoord achter