parket
Blog

Parket: daarom leg jij dat even snel!

Parket leggen is een klusje dat vaak aan jou als man wordt overgelaten. Nou ja, daar draai jij je hand natuurlijk niet meer voor om. Parket is bijna een standaard inrichting in menig huis dus waarschijnlijk ook in de jouwe. Dat is geen wonder want deze vloeren zijn veelzijdig en makkelijk te onderhouden. En natuurlijk ook relatief makkelijk te leggen. Dat is ook wel handig! Wat maakt deze vloer nou zo populair? We zetten het even voor je op een rijtje.

Parket is veelzijdig

Parket is erg veelzijdig. Onder die ene naam liggen meerdere houtsoorten met hun verschillende eigenschappen verborgen. Er zijn drie soorten te onderscheiden. . Als eerste heb je massief parket. Dit bestaat uit houten planken die na het leggen geschuurd en geolied moeten worden. De planken zijn minimaal 6 millimeter dik. De dikste planken kunnen wel 22 millimeter dik zijn. Deze vloer is echt honderd procent hout en dat betekent dat je vloer een zekere luxe uitstraalt. Het grote nadeel is wel dat hout en dus ook het hout in deze vloer, reageert op de omstandigheden. Denk aan vocht, warmte of koude. De tweede soort is lamelparket dat zijn oorsprong vindt in China. De planken worden daar ook geolied omdat olie goedkoper is in China. Dit scheelt uiteraard weer in de prijs. Deze vloer bestaat uit meerdere soorten hout. Het nadeel is dat dit kan gaan bollen. Deze vloer kan niet in combinatie met een vloerverwarming gebruikt worden. En dit type is erg gevoelig voor water. Tot slot is er nog multiplank parket. Ook dit parket bestaat uit meerdere soorten hout, maar het is stevig verlijmd zodat er geen risico is op bollen. Daardoor is een vloerverwarming in combinatie met deze vloer prima en als je eens een flinke plas water morst is dat ook geen probleem.

Leggen is makkelijk als je weet hoe

Het is nu dus duidelijk waarom je parket moet nemen. Zo’n vloer is een flinke investering en je kunt veel geld besparen door de vloer zelf te leggen. Dat lijkt moeilijker dan het is. Bij het parket zitten vaak al duidelijke instructies, maar ook op Youtube vind je veel filmpjes met tips en voorbeelden. Lees en bekijk alles goed voor je begint. Houd rekening met je ondervloer en met de legrichting, laat jezelf niet verrassen. Maar kom op, samen met een paar vrienden kom je waarschijnlijk al een heel eind. Dus zoek mooi parket uit en ga aan de slag.

Laat een antwoord achter