osb plaat
Blog

Welke voordelen heeft een osb plaat voor je mancave?

Er zijn heel wat verschillende soorten materialen platen die er gebruikt kunnen worden bij het klussen, dit is natuurlijk een groot voordeel als klusser zijnde. Echter is het door dit grote aanbod niet altijd even makkelijk om te bekijken welke platen er nu aan zouden sluiten bij de werkzaamheden die je wilt verrichten. In dit artikel zullen we gaan kijken naar de OSB plaat en naar de voordelen die deze soort plaat heeft ten opzichte van andere soorten platen die je kunt kopen. Zo kan je in een keer zien of jij ook zo snel mogelijk deze plaat in huis moet gaan halen!

Wat is een OSB plaat?

Deze plaat heeft als kenmerk dat hij bestaat voor bijna 95% hout, dit zorgt er dan ook voor dat deze ontzettend stevig is. De andere paar procenten zijn voor de toegevoegde toeslagstoffen, hier kan je denken aan diverse soorten lijm of paraffine om het hout op zijn plaats te houden. Deze soort platen zijn geschikt voor grote constructies waar je een groot gewicht zal moeten kunnen laten dragen of bij andere soorten constructies. Door deze sterkte is het voor iedereen mogelijk om het geheel te voorzien van net even wat meer stevigheid, de buikkracht van de plaat is in tegenstelling tot andere soorten planten aanzienlijk lager.

Het zagen van deze soort materialen

Nu is het alleen niet zo makkelijk om een plaat als deze te zagen op een makkelijke en snelle manier. Omdat het zo’n stevig hout is zal je toch wat meer moeite moeten doen voordat het lukt. Voor de OSB plaat is het aan te raden dat je een grote zaag pakt. Op die manier kan je het geheel erg net en scherp afzagen, dit zal er gelijk een stuk mooier uitzien. Als je met een machine wilt zagen dan kan dit natuurlijk ook nog altijd, al moet je er dan wel voor zorgen dat de messen voldoende scherp zijn van de zaag. Bij een zaag met een bot zaagvlak komt het geheel er niet bepaald mooi uit te zien.

Zijn er dan ook nog alternatieven?

Mocht het niet mogelijk zijn om een OSB plaat te halen dan zou je altijd nog kunnen gaan voor een underlayment plaat, deze zijn namelijk ook erg goed om te gebruiken. De plaat zal in de meeste gevallen te vinden zijn bij vrijwel iedere bouwmarkt, al kan je ook altijd naar een groothandel gaan als je een vrij groot aantal platen wilt hebben. Zo kan je een OSB plaat voor vrijwel alle soorten werkzaamheden bij het klussen gebruiken, dit zorgt voor een divers karakter.

Laat een antwoord achter