friesland
Blog

een oude traditie uit Friesland

Een hele oude Nederlandse traditie die nog steeds voornamelijk in Friesland wordt uitgevoerd. Ik heb het natuurlijk over carbid schieten! De oude melkbussen worden minimaal éen keer per jaar uit de schuren gehaald, op éen januari. Zoals de rest van Nederland zijn vuurwerk afsteekt, knallen de Friesen graag het jaar in het carbid schieten.

 

 

Een generatie dingetje

Het blijft echt een generatie dingetje in het mooie Friesland. Vooral onder de mannen wordt de traditie voortgezet, al hoewel de dames het ook maar al te graag doen. Afgelopen jaar was ik in Friesland op éen januari en er waren complete festivals georganiseerd rondom het carbid schieten. Per dorp kwamen de inwoners maar al te graag bij elkaar. De jongens in de twintig waren erg fanatiek rondom het carbid schieten. Wat ik eruit begrepen heb is dat het gezien wordt als een wedstrijd. Wie als verste de deksel kan knallen heeft gewonnen. Of er een prijs aan vast zit heb ik eigenlijk niet mee gekregen.
Voor het grootste deel van de inwoners was het gewoon een goede reden om weer eens bij te praten met de dorpsgenoten. De alcohol vloeide rijk en de mensen waren vrolijk. De ouderen bewoners van het dorp werden dan ook opgehaald door de buurtgenoten. Iedereen uit het dorp behoorde aanwezig te zijn.

 

 

Nieuwe regels rondom het carbid schieten

Helaas is er door de jaren heen veel meer irritatie ontstaan rondom het carbid schieten. Zo zou het heel erg milieubelastend zijn, raakte er veel dingen beschadigd door de luchtdruk en rondvliegende doppen van de melkbussen. Helaas zijn er ook door de jaren heen veel gewonden gevallen.  Door vele gevallen is er besloten dat er alleen nog maar op bepaalde plekken carbid mag worden geschoten. Voor vele Friesen een vorm van discriminatie overigens. De Friesen hebben zich er wel goed aan gehouden op een enkeling na.
Doordat jonge kinderen toch onvoorspelbaar zijn met bewegingen wordt er ook aangeraden om je kind niet vrij rond te laten lopen bij carbid schieten. Het klinkt logisch maar toch zijn er veel ongelukken gebeurd met kinderen.
Een carbid schieter ziet zichzelf niet als iemand met een hobby. Het gaat verder dan dat. Het is namelijk een passie. Je moet je voorstellen dat er mensen zijn die maanden nadenken over de juiste ingrediënten om hem zo ver mogelijk te kunnen laten schieten.
Het carbid schieten is een eeuwenoude traditie die ook voor altijd zal voortleven alleen dan met wat regeltjes waar ze zich aan moeten houden. Dat mag de pret niet drukken.

Laat een antwoord achter