Blog

Vijf weetjes over koffie

Koffie: wie drinkt het niet? Alhoewel niet iedereen een fan is van de uitgesproken smaak, kunnen de meeste mensen zich geen dag zonder minimaal één kopje voorstellen. Er valt van alles over koffie te vinden en te weten, en meer dan ooit verdiepen we ons er massaal in. Wist jij al deze onderstaande feitjes over koffie al?

Koffiebonen zijn geen bonen

De naam is wat verwarrend, maar koffiebonen zijn écht geen bonen. Bonen groeien aan een plant, maar zeker niet aan een koffieplant. Hier groeien vruchten aan. Wanneer deze rijp zijn, wordt het vruchtvlees verwijderd om de pit over te houden. Deze pit, die heeft (zeker wanneer hij gedroogd en gebrand is) de vorm van een klein boontje. Hier is dan ook de naam vandaan gekomen die wij inmiddels allemaal kennen. Maar een echte boon? Nee, dat is het toch echt niet.

Koffiezetten werkt altijd hetzelfde

Welk soort machine je ook gebruikt, het zetten van koffie gebeurt feitelijk altijd op dezelfde manier. Er is namelijk maar één manier waarop de koffie zijn smaak aan het hete water af kan geven, en dat is door de bonen te vermalen. Hierna moet er heet water langs het poeder lopen, waarbij het poeder in een filter in wat voor vorm dan ook achterblijft, en het hete water voorzien van smaak, geur en kleur apart wordt opgevangen en uiteindelijk opgedronken. Of je nu koffiezet middels een filter, kiest voor pads of cupjes, dit principe blijft altijd gelijk. Alleen de vorm waarin het gebeurt is steeds net een beetje anders.

Het duurde even voor we het doorhadden

Dat we de bonen eerst moesten vermalen om hen om te zetten in een lekker kopje koffie, dat duurde even. We hebben geprobeerd op de bonen te kauwen, nog voor ze gebrand waren. We hebben de bonen in water laten weken. Alles om de cafeïneboost die per ongeluk werd ontdekt om te zetten in iets wat goed te consumeren viel. Pas nadat ze droogden, roosterden en vermaalden, om daarna het water en een filter zijn werk te laten doen, bereikten we het gewenste resultaat. Tja, je moet er ook maar net op komen.

Factoren die bepalend zijn voor de smaak

Het soort koffiemerk is erg bepalend voor de smaak, omdat elk merk een verschillend productieproces heeft. Het gaat namelijk om het type bonen dat is gebruikt, maar ook om een aantal andere factoren. Zo is namelijk de hoogte waarop de bonen groeien van belang, maar ook de grondsoort. Ook is het branden en blenden van de bonen is erg bepalend voor de smaak. Jouw vertrouwde Segafredo smaakt dus anders als een ander merk, ook al worden hiervoor exact dezelfde bonen gebruikt.

Je wordt er echt actiever van

Dat je van koffie energie krijgt, dat wist je misschien al wel. Dat komt vooral door de cafeïne die erin verwerkt is. Heb je slecht geslapen dan kunnen wat kopjes koffie je dus écht door de dag heen slepen, als dat nodig is.

Laat een antwoord achter